Over MeinWeg


Nationaalparkregio MeinWegNationaalparkregio MeinWeg

De Meinweg ligt aan beide kanten van de grens in de Nederlanse provincie Limburg en de Duitse districten Heinsberg en Viersen (Noordrijn-Westfalen). Het gebied is gelegen in de gemeenten Roermond en Roerdalen en de Duitse gemeenten Wassenberg, Wegberg en Niederkrüchten.


De huidige Nederlands-Duitse grens werd pas in 1815 definitief vastgelegd. Het gebied met een oppervlakte van ongeveer 2.400 ha was vanaf de Middeleeuwen gemeenschappelijk eigendom van de Nederlandse kerkdorpen (Kerspelen) Herkenbosch, Herten, Melick, Maasniel en Vlodrop en de Duitse kerkdorpen Arsbeck, Birgelen, Karken, Ober- en Niederkrüchten, Ophoven en Steinkirchen en van de steden Roermond en Wassenberg (D).


Het landschappelijk bijzonder aantrekkelijke Meinweggebied beschikt over een rijke geschiedenis die o.a. op het eeuwenlang gemeenschappelijk gebruik van de gemene gronden berust. Daarbij bezaten zowel Nederlanders als Duitsers gemeenschappelijke gebruiksrechten (markgenootschap). De naam Meinweg duidt dan ook op dit gemeenschappelijk gebruik.


DownloadCursus Landschapsgids Midden Limburg

Het bezoeken van een mooi landschap met een landschapsgids is zeer de moeite waard.
Wil jij die landschapsgids zijn?
Geef je dan op voor de Cursus Landschapsgids Midden-Limburg. De cursus staat open voor mensen die interesse hebben in landschap, het ontstaan ervan en de samenhang tussen landschap en haar bewoners.
»www.ivncursusmiddenlimburg.nl

Natuur en Landschap

Typisch voor De Meinweg is het door de ijstijden gevormde terrassenlandschap met zijn tot 50 verschil in hoogte en zijn bossen, venen en heiden.
» verder